A tökéletes nyugalom elérésére: fűtés klímával

Az ember egy csodálatra méltóan összetett teremtmény. Természettől belekódolt elem sajnálatos módon a túlgondolás, szorongás, a negatív életszemlélet művészete. Ezeket mind sikerrel le lehet küzdeni, ha az egyén hajlandó gyakorolni a gondolatai determinálását és napi szinten tudatosan trenírozni magát a pozitív gondolkodásmódra. Érdemes ebbe sok energiát fektetni, mivel így a saját és a környezetünk életminőségét is nagyban javíthatjuk. Mióta családom van, azóta főleg nagy hangsúlyt fektetek a saját és a rokonaim mentális egészségére. Természetesen ezzel együtt jár az, hogy a testünket is megfelelően tápláljuk és eddzük. Így a gyerekeimnek kicsi koruk óta az életük részévé tettük a sportot, a sok zöldség és gyümölcs fogyasztását, az este korán fekvést és a korán kelést. Mivel pszichiáterként dolgozom, szerencsére van gyakorlatom ezen a téren. A pácienseimnek is ezeket az alapvető dolgokat ajánlom a személyre szabott terápia kiegészítéseként.

Egy elég híres, jól bevált módszer a meditálásra és az idegrendszerünk lenyugtatására az úgynevezett autogén tréning. Nagyságrendileg napi 5-10 percet kell rászánni és máris higgadtabban folytathatjuk a teendőinket. Kiválasztunk egy megfelelően csendes helyiséget, lefekszünk egy kanapéra vagy ágyra, behunyjuk a szemünket és elszavaljuk magunkban a mantrát: nyugodt vagyok, csak magamra figyelek…

Két éve saját rendelőt alakítottam ki, rendeztem be az egyéni ízlésemnek megfelelően. Nagyon sok pénzt bele kellett ölni, de úgy gondolom, ez a befektetés kifizetődő. A férjemmel együtt szereztük be a falfestékeket, bútorokat és együtt mázoltuk ki az egészet. Azóta hónapról hónapra nő a pácienseim száma, akiket immár a saját, takaros rendelőmben fogadhatok. Az egész rendelőben világos, szolid, idegnyugtató hatású színek uralkodnak. Pár zöld szobanövényt is elhelyeztem itt-ott, hogy természetközelibb legyen az élmény és tisztább a levegő.

A kielégítő relaxáláshoz elengedhetetlen a helyiség megfelelő hőmérséklete. A tavalyi nyáron sajnos kénytelen voltam egy ventillátorral fűteni, mivel klímaberendezésre egyelőre nem futotta az induló vállalkozásom miatt. A ventillátor sajnos elég hangos volt, viszont nélkülözhetetlen a nagy hőségben. Nem akartam, hogy a pácienseimet elriassza a rendelőm túl magas hőmérséklete. Emiatt nyár elején beszereztem egy klímaberendezést, hogy a nagy hőség ne befolyásolhassa munkám sikerét és a páciens állapotának javulását.

A klímát egy kedves ismerősöm ajánlotta, aki már hónapok óta ezt a terméket használja. Az a készülék különlegessége, hogy nem csak hűtésre használható, hanem hidegebb időszakokban a fűtési funkciója is igénybe vehető. A klímát a futesklimaval.com oldalról rendeltem. A rendelőm egy panellakás ötödik emeletén található. Alapvetően központi fűtés van benne, de a tágas nappaliban, ami a terápiás foglalkozások színteréül szolgál, abszolút jól jön a kiegészítő hőmérséklet-szabályzó, így a fűtés klímával optimális megoldás.

A már említett honlapon számos készülék közül lehet válogatni és a technológiával kapcsolatos információkat is lehet olvasgatni. Nekem csak egy helyiségben volt szükségem klímára, úgyhogy egy közepes teljesítményű készülék mellett döntöttem. Ez a klímaberendezés Cascade U-Crown névre hallgat. 3,6 kW-os fűtőteljesítményű, a hűtőteljesítménye 3,5 kW és téli üzemben -30 fokig használható. Az 5 év garanciával járó termék rendelkezik aktív szénszűrővel, automata leolvasztás és automatikus újraindítás funkcióval, időzítővel, turbó funkcióval és párátlanítóval.

A cég szerencsére házhoz szállította a terméket és üzembe is helyezték. Az ár tartalmazza mindennek a szolgáltatásnak a díját. Nagyon jó szolgálatot tesz ez a készülék a rendelőmben.

A klíma megérkezését követő első munkanapomon meg is jegyezték a páciensek, hogy milyen mutatós új készülékem van. Beavattam őket a fűtésre is optimalizált klímaberendezés titkaiba, aminek segítségével a fűtés klímával is lehetséges. Mivel a készüléket nyáron szereztük be, elég hamar munkába is állt. Ennek köszönhetően, amikor már június elején kánikulától szenvedtünk a szabadban, a rendelőmben akkor is nagyon kellemes hőmérséklet uralkodott. A betegeim szívesen látogattak hozzám nyáron is, hiszen a helyiségbe érve végre letörölhették az izzadságukat.

Amikor az embernek őszintén kell beszélnie a problémáiról és a legmélyebben nyugvó gondolatairól és érzéseiről, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezet veszi körül. Minden érzékszervre nyugalommal kell hatni, semmi zavaró tényező nem lehet jelen, mert az a pácienst gátolja a megnyilatkozásban. Ide tartoznak a különböző hanghatások, zajok, szagok, a fent említett időjárási viszontagságok, színek.

Emiatt is nagyon hasznos a klímaberendezés levegőszűrő funkciója, aminek köszönhetően sokkal tisztább lesz a rendelőmben a levegő. Így a fejek kitisztulnak, a légzés egyenletes lesz, ez mind hozzájárul a sikeres közös munkához a pácienssel. Szőrszálhasogatásnak tűnik, de ezek az apró részletek hihetetlenül sokat nyomnak a latban. A zajszennyezéstől sem kell tartanunk, ha a fűtést klímával oldjuk meg. A Cascade névre keresztelt klímánk rendkívül halk hűtés és fűtés közben is, a zajszintje nem haladja meg a 20 decibelt.

Télen a klímának köszönhetően sokat tudtunk spórolni a központi fűtéssel. A készülék dinamikusan fújja a levegőt, ami által az eljut a helyiség minden sarkába és az egész szobában egyenletesen kellemes melegre számíthatunk. Mióta a fűtés klímával történik a rendelőm nappalijában, meglátszik a számlákon a módszer gazdaságossága. Lehet, hogy a jövőben a saját kertes házunkba is ilyen klímaberendezéseket szerzünk be, úgyis tervezzük hamarosan a felújítást. Tovább javítana a helyzeten, ha napelemeket építenénk a tetőre, mivel így egy inverter segítségével gyakorlatilag kinullázható lenne a fűtés költsége. Ez egy egyszeri nagyobb beruházás lenne, de hosszú távon mindenképp nagyon megérné.

Amikor nyár végén kivettem egy hét szabadságot, a családom ellátogatott az üresen álló rendelőmbe. Segítettek kitakarítani és karbantartani a berendezéseket. A gyerekeim nagyon szeretnek a hivatalos dokumentumaim között kutakodni, nyugtát pecsételni és a pszichiáteri munkámat utánozni. Egyszer az egyikük a páciens és a másikuk a terapeuta, majd szerepet cserélnek. Ilyenkor az egyik szememet mindig rajtuk tartom, nehogy elkeverjenek valami hivatalos papírt vagy kifogyasszák a pecsétemet, eltüntessék a nyugtatömbömet. De titokban ugyanakkor nagy büszkeséggel tölt el a kreativitásuk.

Egyik ilyen játék alkalmával észrevettem, hogy mire visszamentem hozzájuk a fürdőszobából, szokatlanul meleg lett a nappaliban. Először nem értettem, hogy lehetséges, amikor a klíma kiválóan működött, soha nem volt vele probléma. Kiderült végül, hogy a kis lurkók a játék részeként elállítgatták a klímát és az elkezdett hűtés helyett levegőt fűteni. Most már tudom, mire való rajta a gyerekzár funkció és ezentúl igénybe is veszem, hogy a gyerekeim felszabadultan játszhassanak anélkül, hogy bármit elrontanának a klímaberendezésen.

A szabadságom után új erőre kapva vártam ismét a páciensemet a kitakarított rendelőmben. A klímát ezentúl a biztonság kedvéért mindig gyerekzárasra kapcsolom, bár ritka, hogy megfordul gyerek a rendelőmben. Szerencsére a készülék maradéktalanul működik és így zavartalanul zajlanak a terápiás foglalkozások.